De Koningskerk

Begin 1956 bestond de Gereformeerde kerk-gemeenschap uit ongeveer 3800 zielen met drie predikanten. In de Rehobothkerk (foto hieronder) werden ´s morgens dubbele diensten gehouden, een nieuwe kerk was in aanbouw en op 21 maart 1956 werd het nieuwe gebouw "De Koningskerk" in gebruik genomen, tot volle tevredenheid van de gemeenteleden, die meer in het zuidelijk deel van de Watergraafsmeer woonden.
Bij het gebouw valt het op dat de verfraaiing zit in de bewerking van glas in beton, een versiering, die praktisch in Nederland nog weinig toegepast was. De zondagse diensten werden goed bezocht en het gemeenteleven begon zich ook meer rond de Koningskerk te ontplooien, te denken valt aan de jeugdverenigingen en later aan de soos, gevestigd in de fietsenstalling onder de jeugdzaal, later omgedoopt in Tuinzaal. De verschillende zalen werden goed gebruikt door de predikanten voor catechisatie en de jeugdverenigingen, maar ook door ouderen. De financiering van de totstandkoming van de kerk - er was heel veel geofferd - was echter nog niet rond en de kerkenraad schreef een obligatielening uit.
In het begin werd gezongen bij een gewoon huisorgel, want geld voor een kerkorgel was er nog niet en er werd voor gespaard. In 1960 kwam het orgel in de kerk, Mense Ruiter uit Groningen heeft het gebouwd en er zijn veel orgelconcerten gehouden, ook voor de radio; veel zanguitvoeringen werden in de Koningskerk gegeven, want het geluid kwam goed tot zijn recht. Het aantal gemeenteleden liep achteruit, veel jonge gezinnen vertrokken naar elders naar grotere woningen. Inmiddels waren we een gemeente geworden met verschillende wijken namelijk D.W.B., Diemen - Watergraafsmeer - Bijlmer. De jonge gezinnen bleven wegtrekken, maar ook de ouderen, gaven er de voorkeur aan buiten te gaan wonen; de bijdragen liepen dientengevolge ook terug en er werd ieder jaar een oproep gedaan om de tekorten aan te zuiveren, hetgeen meestal lukte. Na jaren in het D.W.B. verband te hebben gefunctioneerd, werd dit verband begin jaren 90 ontbonden en werd de gemeente rondom de Koningskerk, De Gereformeerde Kerk Watergraafsmeer.
Na het Samen-op-Weg proces en de fusie tussen de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente, bleef de Koningskerk gelukkig als kerk dienst doen, nu als bedehuis van de Evangelische Broedergemeente.
(naar een oorspronkelijke tekst van H.J. de Waard)