De missie van De Bron: vier kernwoorden
Met de Kerkenraad hebben we de laatste maanden nagedacht over de missie van onze gemeente, De Bron. Ook in een tweetal preken kwam dit thema aan de orde. Natuurlijk, we vormen een Protestantse Gemeente , maken deel uit van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) en we zijn gevestigd in de Watergraafsmeer, maar valt er nog meer over te zeggen? Kunnen we nog specifieker aangeven wat onze rol hier zou kunnen zijn? Want daarover gaat het, als je het over een missie hebt.
Je kunt daar natuurlijk een opstel over schrijven, maar het heeft een voordeel als je het kort kunt zeggen. Zo kort dat je het ook kunt onthouden. Zodat , als iemand vraagt: wat is dat eigenlijk voor een gemeente ‘De Bron’? je in staat bent daar een helder antwoord op te geven.
We hebben daarom gekozen voor vier kernwoorden. Deze zijn:
Naar buiten gericht (missionair) – Dienstbaar - Alle leeftijden (nadruk: jonge gezinnen) – Buurt
We willen een naar buiten gerichte gemeente zijn. Dat betekent niet alleen dat iedereen welkom is en dat we daarvoor ons best zullen doen, maar dat we er ook op uit zijn nieuwe contacten te leggen en nieuwe mensen te betrekken bij onze gemeenschap. We zoeken daarvoor steeds weer naar nieuwe en creatieve manieren. We doen dat, omdat we zelf gezonden zijn in de wereld (dat is wat het woord ‘missionair ‘betekent). Dat is onze inspiratie.
We willen een dienstbare gemeente zijn. Dat betreft uiteraard het werk van de Diaconie: de zorg voor de naaste, verder weg en dichtbij. Maar het reikt verder. ‘Dienstbaar’ is iedereen (ieder lid van de gemeente): het bepaalt de houding naar binnen én de houding naar buiten. De dienstbaarheid betreft ook de bediening van het Woord (in de eredienst) en het dienstbaar zijn (aan elkaar) in het pastoraat. ‘Dienstbaar’ heeft dus ook een verdiepend aspect in zich: het dient de opbouw en samenhang van de gemeente.
Deze eerste twee woorden hebben te maken met het ‘hoe’ van de missie: het inhoudelijke aspect. Bij het tweede paar woorden gaat het om het ‘wie’ (de doelgroep).
We willen een gemeente voor alle leeftijden zijn, dat wil zeggen: iedereen hoort erbij, ongeacht leeftijd. Tegelijk leggen we nadruk bij ‘jonge gezinnen’: we zijn hierin nog ondervertegenwoordigd en er liggen kansen bij deze categorie (die veelal de voorkeur heeft voor een wijkgemeente boven een categorale studenten- of jongerengemeente).
We richten ons als gemeente vooral op de Watergraafsmeer (in de ruime zin van het woord), waar historisch gezien en nog steeds het overgrote deel van de actieve kerkleden woont. Dat is onze buurt. In vrijwel alle grotere straten van De WGM hebben we actieve kerkleden wonen. Een enorm voordeel voor een kerk die naar buiten gericht wil zijn. Als we zeggen ‘we richten ons op de buurt’, dan houdt dat in: de actieve gemeenteleden, de overige gemeenteleden en overige buurtbewoners.
Op de recente bezinningsdag is door de Kerkenraad gesproken over wat het zou kunnen betekenen voor ons gemeente-zijn als we deze kernwoorden als uitgangspunt nemen. Ieder is toen met ideeën en gedachten gekomen en enkele daarvan zijn gekozen om verder uitgewerkt te worden. Hierop zal de komende tijd teruggekomen worden.